JAG OCH MITT MÅLERI

Som liten satte min morfar penslar, färger och pannåer i mina händer. Det var så det började. Sedan dess har jag tecknat och målat och varit med att utarbeta material för lärare i ämnet Bild och arbetat som konsulent i Stockholm i ämnet.

Mitt intresse för att måla just ikoner väcktes för många år sedan. Ikonmåleriets speciella metod har jag lärt mig genom kurser i Vadstena, Stockholm och genom specialkurser på Valamo folkhögskolas ikonakademi i finska Karelen. Jag har även gått kvällskurser i kroki.

Sedan många år ställer jag ut i min Ateljé Gunilla Zackari, f.d. Ateljé Mina Ikoner, under påskrundan på Österlen. Jag har deltagit i ett par jurybedömda utställningar och ställt ut runt om på Österlen och i Helsingborg. I Stora Köpinges församlingshus hänger min stora änglaikon ”Bordsbön”. 

Jag är medlem i Konstnärsförbundet Alliansen, KFA och i konstgruppen Närskapat i nätverket i Österlen Syd; ÖS. 

JAG MÅLAR

… mina ikoner

Sedan tidernas begynnelse har människorna använt bilder och symboler för att berätta sina tankar och sin tro om världsalltet, fruktbarhet, död och förnyelse. Ordet ikon kommer från grekiskans eikon som betyder avbild/ porträtt, tecken och symbol. Att måla ikoner är något människor gjort långt före kristenheten. De sakrala ikonerna har sina kännetecken, färger och attribut. På så sätt kan vi ”läsa” vilken ikon det handlar om. Genom årtusendena har nya symboler utvecklats. Mina ikoner kan vara både religiösa och världsliga. Jag målar mina ikoner – personer och mytiska gestalter som betyder något för vår oss inom den religiösa världen och inom konst, kultur och politik.

Jag målar på träplattor, som görs av ryska munkar, med äggtempera. Äggtempera är en vanlig teknik när det gäller ikonmåleri. Ännu äldre metod är smält bivax med pigment (enkaustik), där man använder spatel och breda penslar och ”bygger” ikonen. Ikonen får en tredimensionell struktur. Denna metod är ca 5000 år gammal, som egyptierna använde för att måla kistporträtt. Vi är några få i Sverige som jobbar i denna metod, som verkar  ha fallit i glömska. De båda sätten att måla ger motiven olika uttryck.

Inspiration till de klassiska ikonerna  hämtar jag från gamla ikonbilder, besök i kyrkor, på museer, utställningar och resor. Tidningsartiklar och foton på mina moderna är också en källa till inspiration, inte minst genom mitt intresse för religion och kvinnohistoria. Jag använder religiösa symboler även på mina moderna ikoner – som exempelvis glorian som betyder makt/inflytande och stjärnan som symboliserar renhet. Därför får Greta Garbo glorior i regnbågens färger, den mexikanska konstnären Frida Kahlos glorior är som solrosor och på Lady Di har jag strösslat med stjärnor. På Mariaikonens mun har jag satt ett guldplåster med texten MeToo. Hon ska påminna om den kvinnosyn, de sexuella övergrepp och det våld som kvinnor utsatts i över 2000 år – och utsätts för. 

… och vår inre och yttre miljö

Allt levande har ett samband. Det handlar om där under, här inne och där uppe. I många av mina nya verk dominerar hav och skog. De är målade i blandteknik i akvarell/tusch/oljepastell och vaxetsning. Motiv och tekniker som jag tidigare använde innan ikonerna tog över som motivkrets.

Ett tema som jag undersöker är Under ytan. Vattnet i konsten kan på ett djupare plan symbolisera vårt omedvetna eller urhavet. Med vaxmetoden kan jag ge havsdjupens innevånare en tredimensionell yta för att vi ska bli medvetna om deras existens och hotade livsmiljö.

Andra motiv är vår inre miljö – vårt blodomlopp, psyke och våra inre livsorgan. Nu målar jag  den charmiga tarmen.En spännande struktur och upptäcktsresa.

Även våra vilda och tama djur finns med i ett par av mina bilder. I det gamla Rom symboliserade vargen moderskärlek och mod. Tyvärr ser alltför många människor vargen enbart som ett grymt och ondskefullt rovdjur. Jag visar en varg i vaxetsning och en i äggtempera av Frida Kahlo med en varg i Galleriet. Här finns också Kissemissen! 

Temat för årets konstrunda i Påsk Skördetid. Här innehåller flera akvareller   druvor, vinänglar och satyrer. De har anknytning till den romerska guden Bacchus och gudens festande, glädje och fruktbarhet.