FRIDA KAHLO
(1907 – 1954)

Frida var mexikansk konstnär och levde, verkade och dog i México City. Hon målade självporträtt inspirerad av mexikansk populärkultur. Frida arbetade i en naivistisk folkkonsttradition. I sin konst undersökte hon frågor kring identitet, genus, klass, etnicitet och postkolonialism. I slutet av 1970-talet började forskare uppmärksamma bristen på kvinnor i konsthistorien. Idag beskrivs Frida som en av 1900-talets viktigaste konstnärer och ses som symbol för feministisk konst. Sedan 1959 är hennes och mannen Diego Rivieras blå hus i México ett museum öppet för allmänheten.

GRETA GARBO
(1905 – 1990)

Greta studerade vid Dramatens elevskola. Här spelade hon ett flertal roller. Hon spelade även in filmer i Sverige och Tyskland innan hon inbjöds till filmbolaget Metro-Goldwyn -Mayer (MGM) i USA. Greta slutade filma redan vid 37 års ålder. Amerikanska filminstitutet har rankat Garbo som den femte största Hollywoodskådespelerskan genom tiderna. Det finns flera minnesmärken i Sverige – ett museum i Högsby, statyer i Lillhärdal, på Södermalm och i Filmstaden i Solna. Gretas gravvård finns på Skogskyrkogården i Stockholm. Hennes gloria i regnbågsfärgerna symboliserar Gretas bisexuella läggning.

LADY DI – DIANA, PRINSESSA AV WALES
(1961 – 1997)

Dianas släkt hade mycket nära kontakter med drottning Elizabeth II. Hon flyttade till London redan när hon var 17 år. Här arbetade hon bla på förskola, som städerska hos vänner och som fest- och konferensvärdinna. Hon gifte sig 20 år gammal med prins Charles. De var gifta åren 1981–1996 och fick två söner. Diana dog endast 36 år gammal i en bilkrasch i Frankrike. Mina Lady Di ikoner är beströdda med stjärnor.

MARILYN MONROE
(1926 – 1962)

Marilyn föddes som Norma Jeane Mortensen i Los Angeles. Hon tillbringade sin barndom på barnhem och tolv olika fosterhem. Marilyn inledde sin karriär som fotomodell. Det ledde till att hon kontrakterades av Twentieth Century Fox. Hon blev populär mycket som skådespelerska. Bolaget vägrade att ändra hennes kontrakt trots att hon blivit en av de största Hollywoodstjärnorna. Då grundade hon ett eget produktionsbolag Marilyn Monroe Production (MMM) 1954 och ägnade sig åt att bygga upp sitt bolag och att studera skådespeleri på Actors Studio. Prinsen och Balettflickan var MMM:s första egna produktion. Till slut ändrade Fox hennes kontrakt. Hon fick större kontroll över produktionerna och högre lön. För sin roll i Hetaste laget (1959) fick hon en Golden Globe. Marilyns sista fullbordade film var De missanpassade (1961). Hennes make Arthur Miller hade skrivit manus. Marilyn gjorde ett 30-tal filmer. År 1999 rankades Marilyn som den sjätte största kvinnliga filmstjärnan genom tiderna av American Film Institute.