ÄNGLAR

ÄRKEÄNGLARNA
MIKAEL OCH GABRIEL

En ärkeängel är en chefsängel. I Gamla testamentet nämns änglafursten Mikael i Daniels bok. Mikael känns igen på sin blå tunika och sin röda mantel, förutom glorian och vingarna.Ärkeängeln Gabriel däremot har oftast en röd tunika och en blå mantel.

Båda två känns igen på sina fladdrande hårband som tecken på deras gudomliga inspiration. Resestaven kännetecknar deras resa från Gud till människan. De har vingar, hårband och resestav. Sfären (polos) som de kan hålla i sin hand är en symbol för deras status.

Ärkeänglarna är klädda i bysantinsk hovdräkt med tunika, mantel och skor. Ibland har det ett långt juvelsmyckat axelbälte som statussymbol. Ett sådant bars ursprungligen av kejsaren och kejsarinnan.

… OCH ANDRA ÄNGLAR

Ängel betyder budbärare. I angiologin – änglaläran – utgör  änglarna en egen hierarki i tre nivåer. Överst i himlen finns serafer, keruber och tronänglarna. Och i den lägsta nivån närmast människorna finns ärkeänglarna och andra änglar. Änglar är könlösa men avbildas som män och med mansnamn. Till skillnad från kvinnliga ikoner är deras hår inte täckt. Kvinnliga änglar är oftast skyddsänglar.

HELGON OCH PROFETER

FRANCISKUS AV ASSISI
(1181/82 – 2226)

Franciskus dröm som ung var att bli riddare. Som krigsfånge började han ett nytt liv. Det blev inledningen till hans nya liv. Han lämnade hemmet efter en konflikt med familjen. Och som protest klädde han sig i en sliten gråbrun kåpa med ett kors på. Allt fler följde honom på hans vandring –  barfota och klädda i grått. De kallades  ”gråbröder”.  I många legender berättas om hans förhållande till naturen. Franciskus predikade för fåglarna och en varg blev hans följeslagare. Han är Italiens  skyddshelgon och ekologins. Han känns  igen på sin ordensdräkt, krucifix och duva. Till Franciskus  ära tog nuvarande påven sitt påvenamn.

JEANNE D’ARC
(1412-1431)

Jeanne, som också kallas Jungfrun av Orléans, var analfabet. När hon var 12 år tyckte hörde hon röster som sa till henne att förbli oskuld och att hon skulle rädda sitt fosterland. Nästan hela Frankrike kontrollerades av England. Jeanne besökte därför den franske tronföljaren som utsåg till den franska härens överbefälhavare. På hennes vita fana fanns den franska liljan i guld och namnen Jesus och Maria. Hon lyckades driva bort engelsmännen från bla Orléans, men tillfångatogs av burgunderna. De sålde henne till engelsmännen som dömde henne att brännas på bål för häxkonster och trolldom. Hennes aska spreds i Seine. Jeanne helgonförklarades 1920 och är skyddshelgon för soldater och fångar.

KATARINA AV ALEXANDRIA
(280 – 300 e. KR)

Katarina var av kunglig börd. Hon blev steglad och halshuggen i tjugoårsåldern och ses som en av de fyra stora martyrerna. Hennes kvarlevor tror man finns bevarade i Katarinaklostret i Sinai. Katarinas attribut är stegeln – ett spikförsett trähjul, svärdet, en palmkvist som symbol för seger och martyrskap och en bok eftersom hon hade utbildning. Brudslöjan och ringen betyder att hon är Frälsarens trolovade. Katarina är skyddshelgon för bla. flickor, advokater sjuksköterskor, filosofer och bibliotek

NIKOLAUS AV MYRA
(280–343 e.Kr)

Nikolaus prästvigdes av en släkting och reste sedan till Jerusalem för att bli eremit. Han återvände dock till sin hemstad Patara i dagens
Turkiet och blev här ärkebiskop. På grund av sin kristna tro satt han en tid i fängelse. Framför allt är Nikolaus känd för sin givmildhet. Ingen skulle få veta vem givaren var. Det berättas att han kastade in en penningpung med guldmynt tre nätter i rad för att rädda en skuldsatt mans tre döttrar från prostitution. Denna berättelse ligger till grund för dagens Santa Claus och jultomten. Nikolaus avbildas som biskop med tre jungfrur eller tre påsar med guld. Han är skyddshelgon för bla barn, sjömän, fiskare och köpmän.

JOHANNES DÖPAREN
(6 f.Kr – 30 e.Kr)

Johannes var son till Elisabet, som var nära släkt med Maria, och hennes man prästen Sakarias. Han levde i Judéens ödemarker vid Jordanfloden. Johannes ses som förelöpare (härold) till Jesus. Han var karismatisk ledare med många lärjungar. Johannes kritiserade Herodes Antipas och sågs därför som politisk riskfaktor. Han avrättades efter en tid i fångenskap. Den 24 juni, midsommardagen, instiftades till minne av honom. Johannes räknas som profet inom judendomen, kristendomen och islam.