Min bok om ikonernas ”hemliga liv”

Mitt intresse för ikoner började för över 15 år sedan med en annons om en kurs i ikonmåleri. Jag anmälde mig och fängslades av ikonernas särart och de krav och utmaningar som ikonmålare ställs inför. Känslan av att använda tusenåriga tekniker, blanda pigmenten i äggemulsionen eller i det varma vaxet och sedan forma sin ikon är – den är speciell.

Det jag inte fick, som kursdeltagare i flertalet kurser, var kunskap om ikonernas attribut och symboler och vad de berättar om vem ikonen är som jag håller på att måla. Genom åren har jag märkt att intresset håller på att öka i Sverige för ikonerna, deras historia och för ikonmåleriet både ifrån kyrkan, mina kursdeltagare och från besökare i ateljén. Det är några av skälen till att jag har skrivit den bok om ikonernas ”hemliga” liv som jag saknat.

Jag inleder boken med de religiösa ikonernas väg via den antika porträttkonsten. Ikonerna presenteras och beskrivs parvis för att skillnader och likheter ska bli tydliga. Några legender och ett par av ikonernas attribut har väckt en del funderingar – som Marias tre stjärnor och ärkeänglarnas lockiga hårsvall. Även mina profana ikoner förser jag med religiösa symboler när jag tycker att det passar.

I boken har jag tagit med några strofer ur ett par av Thomas Tranströmers dikter. Han anlitades som stilist i Bibelkommissionens översättning – Bibel 2001.

Det har varit mycket berikande och intressant att studera och lära mig om ikonernas speciella läsart. Hoppas du som läser boken tycker detsamma.

Beställ boken här och
betala med Swish®

Boken kostar 245:- kronor

Den finns även att köpa direkt hos:

  • Ystads bokhandel
  • Backagården
  • Karlsgården
  • Galleri Mossen Glaskonst
  • Borrby B&B
  • Vindarnas Hus i Örum
  • Hårstudion i Ystad
  • och i min ateljé förstås.